Stiri

Vin vremuri grele în Europa: se reface Triunghiul Weimar, iar Germania a lansat deja invitația / Evenimentul începutului de an în UE

Vin vremuri grele în Europa: se reface Triunghiul Weimar, iar Germania a lansat deja invitația / Evenimentul începutului de an în UE

Preşedintele Conferinţei de Securitate de la München, Christoph Heusgen, vrea să-i aducă împreună pe liderii Franţei, Germaniei şi Poloniei, pe Emmanuel Macron, Olaf Scholz şi Donald Tusk, la un eveniment la mijlocul lui februarie, informează vineri dpa, relatează Agerpres.

  • Aceasta ar fi o reanimare a Triunghiului Weimar, o alianţă regională înfiinţată în 1991 de Franţa, Germania şi Polonia.  Grupul a fost gândit să promoveze cooperarea dintre cele trei țări în vremuri de restriște.

“Cred că este foarte important să extindem tandemul franco-german pentru a include Polonia, ca cea mai mare ţară din Estul Europei. Dacă acest lucru va reuşi, aceasta va fi foarte bine. Invitaţia a fost făcută”, a declarat Heusgen în timpul unui podcast.

Analizând în perspectivă Conferinţa de Securitate propriu-zisă, el a spus că, în pofida numeroaselor crize şi conflicte care au loc în lume, evenimentul trebuie să transmită un mesaj de diplomaţie. “Noi aducem împreună politicieni, militari şi reprezentanţi ai societăţii civile, pentru ca ei să poată afla dacă se întrezăresc speranţe la orizont”, a spus Heusgen în timpul acestui podcast realizat de compania Table.Media.

Cine a fost invitat

Printre participanţii la eveniment, programat să aibă loc în perioada 16-18 februarie, ar urma să se numere şi vicepreşedinta SUA, Kamala Harris.

La fel ca anul trecut, reprezentanţi ai conducerii ruse nu au fost invitaţi. “(Preşedintele rus Vladimir) Putin ar fi arestat dacă ar veni”, a spus Heusgen, cu referire la faptul că anul trecut, în martie, Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus, susţinând că deportarea forţată a copiilor ucraineni de către Moscova este o crimă de război.

Context

Ministrul apărării german Boris Pistorius a avertizat că războiul dintre Rusia şi Ucraina s-ar putea extinde în ţările din vecinătate, transmite vineri DPA.

”Auzim ameninţări de la Kremlin aproape în fiecare zi – cel mai recent din nou împotriva prietenilor noştri din statele baltice”, a declarat Pistorius într-un articol publicat de cotidianul Tagesspiegel vineri, la exact un an de la preluarea mandatului de ministru federal al apărării (mai multe, aici).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button